Slag bij Cadzand

Slag bij Cadzand
Onderdeel van de Honderdjarige Oorlog
Slag bij Cadzand (Jean Froissart, 14e eeuw)
Slag bij Cadzand (Nederland (hoofdbetekenis))
Slag bij Cadzand
Datum November 1337
Locatie Bij Cadzand
Resultaat Engelse overwinning
Strijdende partijen
Engeland Graafschap Vlaanderen
Leiders en commandanten
Sir Walter Manny Gwijde Guy van Vlaanderen
Troepensterkte
3.500 enkele duizenden
Verliezen
Onbekend, weinig Vrijwel allemaal
Honderdjarige Oorlog

Oorlog van Eduard (1337-1360)
Cadzand · Arnemuiden · Kanaal · Thiérache (Cambrai) · Schelde · Sluis · Doornik (Sint-Omaars, Doornik) · Gascogne (Bergerac, Auberoche) · Aiguillon · Veldtocht van Eduard III (1346) (Caen, Blanchetaque, Slag bij Crécy, Calais) · Veldtocht van Lancaster (1346) · Neville's Cross · Lunalonge · Calais · Winchelsea · Saint-Jean-d'Angély · Saintes · Ardres · Veldtocht van de Zwarte Prins (1355) · Verbrande lichtmis · Veldtocht van de Zwarte Prins (1356) · Poitiers · Jacquerie · Veldtocht van Eduard III (1359-1360) (Reims, Bourgogne, Parijs (1360), Zwarte Maandag (1360))
Oorlog van Karel (1369-1389)
Cocherel · Limoges · Pontvallain · La Rochelle · Chiset · Westrozebeke · Margate
Oorlog van Lancaster (1415-1429)
Harfleur · Azincourt · Valmont · Caen · Rouen · La Rochelle · Baugé · Meaux · Cravant · Brossinière · Verneuil · St. James · Montargis
Verval van de Plantagenets (1429-1453)
Orléans · Haringen · Loire · Jargeau · Meung-sur-Loire · Beaugency · Patay · Reims · Parijs · La Charité · Compiègne · Gerberoy · Saint-Denis · Calais · Tartas · Formigny · Caen · Castillon

De Slag bij Cadzand was een kleine veldslag in 1337, tijdens de Honderdjarige Oorlog. De slag begon met een plundertocht van de Engelsen naar het Vlaamse eiland Cadzand. Het doel van de tocht was om een reactie uit te lokken van het plaatselijke garnizoen en om het moreel van de troepen van de Engelse koning Eduard III en zijn partners te vergroten middels een eenvoudige overwinning.

De oorlog was niet zo goed verlopen voor Eduard, door de weifelachtige houding van zijn bondgenoten in de Lage Landen en Duitsland. Hierdoor verliep de invasie van het koninkrijk Frankrijk, waarop Eduard aanspraak maakte, niet zoals verwacht. Tegenvallers op het strijdtoneel in de Gascogne hadden ook daar zijn opmars gestuit. De vloot van Eduard was genoeg voorbereid om het kanaal met het grootste deel van de troepenmacht over te steken. Ook zijn financiën waren er slecht aan toe doordat hij grote sommen geld aan Europese troepen had moeten betalen. Daarom had hij behoefte aan een sterk signaal van zijn bedoelingen tegen de Fransen en een voorbeeld van wat zijn troepen konden bereiken. Daarom beval hij heer Walter Manny, leider van zijn voorhoede die reeds in graafschap Henegouwen gestationeerd was, om met een kleine vloot het eiland van Cadzand te plunderen. Cadzand is nu een onderdeel van het vasteland van Zeeuws-Vlaanderen, maar maakte in die tijd deel uit van het graafschap Vlaanderen, een feodaal leen van de koning van Frankrijk.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search